Vánoce bez odpadu

Jeden Čech vyprodukuje 307 kg odpadu ročně. Během tří svátků vánočních a Silvestru se objem odpadu enormně navyšuje - některá města hlásí prostý údaj o dvou třetinách více oproti normálu, jiná oznamují o 60% více papíru, plast i sklo o 15% více, komunální odpad (převážně zbytky jídel) o 5%. Čísla ukazují, o jak velké a zbytečné plýtvání jde.

Než se pustíme do konkrétních tipů, jak na redukci odpadu v této době, je potřeba se jako první zamyslet nad svým přístupem k Vánocům jako takovým, abyste se snáz rozhodli, které tipy ve výsledku využijete. Zero waste se hodně pojí s minimalismem, proto vám nabídnu náhled ovlivněný těmito dvěma směry. Vánoce jsou v prvé řadě doba blízkosti, sdílení a dobré vůle, bohužel realita bývá ve většině rodin veskrze materialistická. Obecně si lidé pamatují ze společných chvil zážitky, a ne dárky nebo jídlo. To platí i v případě Vánoc. Zkuste se proto letos zaměřit hlavně tímto směrem. Blízkost, sdílení a dobrou vůli můžete uplatnit ve čtyřech oblastech, které se o Vánocích přirozeně nabízejí - ve vztahu k blízkým, k potřebným, k místu, kde bydlíte, k přírodě. A protože Vánoce nespočívají jen ve třech svátcích vánočních, ale připočítává se celý advent, rozvrhněte si proto aktivitu od začátku do konce prosince.

Plánujte!
Zkuste si domluvit s blízkými nějaký den (či více) a udělejte společně dobrý skutek v dalších třech oblastech - upečte cukroví nebo udělejte sbírku oblečení či hraček pro charitu (dětské domovy, azylové domy, lidé bez domova, senioři, nemocnice, porodnice, kojenecké ústavy, ústavy pro mentálně postižené ...). Běžte si popovídat se seniory, ke kterým již rodina nedochází. Udělejte v místě svého bydliště schovky pro ježky, hmyzí hotel, vyvěste jídlo pro zvěř a ptactvo, ukliďte odpadky v nějaké oblasti a pak si u ohně předejte dárky a zahrajte hry. Zkuste opravit lavičku na nějakém zapomenutém místě. Přineste do psího útulku piškoty na přilepšení. Zaplaťte pár obědů nějakému dítěti na základní škole, které si je nemůže dovolit.
Je toho mnoho, kde můžete projevit dobrou vůli a nadělíte si tím tak svůj první vánoční dárek v podobě zahřátého srdce. Nevíte-li, co udělat, zkuste se poradit s neziskovkami, s dobročinnými spolky, s ČSOP, se záchrannými stanicemi, charitou či obecním úřadem.
Abyste měli více času na blízké, a zároveň neošidili velký úklid, rozplánujte si ho na celý advent a vyšetřete si jeden den (den záchranář), kdy uděláte věci, které jste nestihli. Naplánujte si i tři hlavní svátky vánoční. Televizi vypněte úplně a rozvrhněte si společný čas na celý den. Využijte procházky venku, mnoho inspirace najdete na Jděte ven, Svobodná hra. Jeďte na výlet na místa, která jsou pro vás a vaše blízké něčím významná. Doma hrajte hry, oprašte vánoční zábavové tradice našich prababiček. Řekněte svým blízkým, proč je máte rádi a odpusťte jim. Elektrické svíčky na stromku a jiné světelné dekorace zapněte jen při zvláštních příležitostech.

Myslete dlouhodobě!
Péči o vztahy zdůrazňuji i v této části, protože je nesmírně důležitá nejen v osobní rovině, ale i pro ekologii. Změna v myšlení většiny, co se týče nejen redukce vánočního odpadu, je reálná vždy v horizontu let - obecně totiž platí, že co lidé vidí dělat více a více lidí kolem sebe, přirozeněji to pak začnou dělat také. Proto je utužování vztahů důležité - budujete vzájemnou důvěru a snáze tak můžete svým příkladem urychlit změnu uvažování. Proto se nebojme ukázat, že Vánoce mohou být nádherné i bez nezpracovatelného odpadu, přejídání, zbytečného pálení elektřiny či plýtvání přírodními zdroji. Pokud tak chcete učinit, ale bojíte se některých reakcí, zkuste to nenápadně - pojměte Vánoce tematicky a udělejte si je třeba staročeské nebo skandinávské. Pokud se nedokážete některých věcí opravdu vzdát, letos si je nechte a zbytek věcí udělejte bezobalově a bezodpadově. Získáte tak pozitivní zkušenost, která vás lépe namotivuje udělat něco napřesrok jinak. Abyste pomohli ostatním snížit odpad, který by jinak proudil k vám formou dárků a krabiček s cukrovím, požádejte je, aby vám dali jen jeden dárek a aby ho nebalili. Zdůvodněte jim svou volbu - čím více v sobě ukotvíte tuto myšlenku, tím snáze budou vaše přání akceptovat. A nyní se přesuneme ke konkrétním tipům. Pokud přijmete za vlastních pět pravidel, na kterých zero waste stojí (odmítnout, redukovat, znovu použít, recyklovat, kompostovat), snadno přijdete na další a další možnosti bezodpadových Vánoc.

Zdroj: http://www.designsbymissmandee.com/2014/11/hand-drawn-snowflake-graphics/


Dárky
Ne všem se zavděčíte vlastnoručním dárkem, ale nejen má zkušenost praví, že bývá nejúspěšnější a navíc se tak většinou vytvoří nejméně odpadu. Pokud neradi tvoříte, poproste někoho, kdo se tím zabývá s chutí nebo si tím vydělává - lidé bývají rádi za nové podněty a výzvy. Chcete-li tvořit, ale nemáte nápady, využijte inspirace na workshopech, vánočních tvořeních (kde si můžete zkusit mnoho technik pod vedením zkušenějších a rovnou si vyrobit dárek) či spolků, kde se scházejí nadšenci pro tvoření. Vlastnoručně vyrobit můžete i kosmetiku nebo dobroty (zdravé výborné sušenky, jerky, domácí baileys, koření či bylinkové čaje z vlastní zahrádky, ovocné a zeleninové chipsy). Další z osobnějších forem je věnování svého času formou poukazů (masáž, společné focení, společný výlet, pomoc s úklidem, uvaření oběda, vyvenčení psa, ...) - protože toto je nezvyklý dárek, je nutné se tomu obdarovanému připomínat, aby věděl, že to myslíte vážně a není to odbytý dárek. Často něco, co je v obchodech nad vaše finanční možnosti, mívá i svou levnější DIY (tj. vlastnoruční) variantu. Při tvoření recyklujte. Kupujete-li něco z druhé ruky, upravte to do podoby, kterou obdarovaný ocení spíše - vnesete do dárku kus sebe. Při nakupování dárků využívejte bazarů, secondhandů, swapů, webů, kde prodávají drobní řemeslníci a nadšenci (např. Fler, Czech Design). Mívají navíc hezčí a originálnější výrobky, než které najdete v obchodech. Chcete-li snížit uhlíkovou stopu, nakupujte z e-shopů společně s dalšími lidmi, nejezděte všude autem, využívejte adventních trhů a místních výrobců. Darujte zážitky - permanentky, vstupenky, roční vstupné, výlety, pobyty, předplatné e-časopisů, předplatné v e-knihovně či na nějakém hudebním portálu, únikové hry, ... . Podpořte různé neziskovky a nakupujte u nich drobné dárky nebo certifikát o přispěné částce na konkrétní pomoc/projekt. Darujte nechtěné dárky těm, kterým radost udělají. Nakonec je tu téma dětských dárků: velice se mi líbí myšlenka, kdy dítě dostane pouze čtyři dárky - něco, co chce, co potřebuje, co nosí (oděv, obuv), co čte. Kupujte (nejen dětem) věci z recyklovatelných materiálů a plastové hračky zavrhněte úplně. Když totiž koupíte méně dárků, ale zato kvalitních (způsobem využití i materiálem), nezahlcujete dům věcmi, kterých se brzy potřebujete zbavit, a máte větší šanci je po skončení používání lépe prodat. Hračky vyrábějte - na internetu je obrovské množství inspirace, kdy hračky ve výsledku bývají originálnější a zajímavější, než jsou v obchodech. Posledním tipem je domluvit se s někým na vzájemném vyrábění dárků bez zbytečného utrácení s tím, že při předání si řeknete historky vzniklé při tvorbě.

Balení dárků
Ideální variantou je nebalit dárek vůbec. Pokud na něm chcete přesto něco mít, zavažte ho pouze provázkem či mašlí a jako ozdobu použijte přírodniny či vzkaz, proč jste vybrali tento dárek. Je obdivuhodné, o kolik je pak dárek lépe přijat než bez vzkazu. Obdarovaný tak získá větší pocit, že vám na něm záleží, protože jste si dali s výběrem práci. Další možností je balení do látky, šátku či krásného ubrusu metodou furoshiki, kde nepotřebujete žádný provázek na upevnění. Také ozdobné krabičky, jež jsou s oblibou používané i dál během roku (pokud nemají vyloženě vánoční motiv). Čím dál více oblíbené začínají být sklenice se skleněným víkem či mason jars, do kterých se dávají drobné dárky a dobroty. Také můžete zdobně pomalovat plátěnou tašku či obyčejný balicí papír, a to razítky z brambor s vlastním vánočním motivem, děti rády namáčejí vykrajovátka v barvách.

Stromek
Všichni víme, že stromek potřebuje opravdu mnoho času, než doroste do výšky, kterou potřebujeme k vánočním účelům, a jaké je to plýtvání, když ho za pár dní vyhodíme k popelnici. Proto nejpodobnější variantou je pořídit si stromek v květináči (nabízí Toulcův dvůr, půjčovna stromků nebo i v některých květinářstvích). Častým argumentem bývá, že kdyby nebyl stromeček, zkazíme dětem Vánoce. Moje babička měla místo stromku pár větších větviček ve váze s běžnými ozdobami a mně to jako dítěti stačilo. Nebojte se proto tolik změny - děti jsou úžasné a naopak změny přijímají přirozeně. Pokud máte zahradu a v ní jehličnan, použijte ten - předání dárků venku bude daleko romantičtější než v obýváku. Dalšími variantami jsou stromky bez jehličí, pár příkladů máte na fotkách v profilu na Pinterestu (, který bude zmíněný v sekci Inspirace), fantazii se meze nekladou. Tradice vánočních stromků je mladá, proto se nebojte sebrat odvahu a ukažte, že Vánoce s netradičním stromkem mají také kouzlo.

Dekorace/ozdoby
Chystáte-li se pořizovat nové, myslete na recyklovatelnost materiálu, anebo je vyrábějte z věcí, které doma už máte. Zkuste využít při výrobě ozdob či dekorování domů přírodnin, textilií, keramiky a kovu. Nejkouzelnější dekorace bývají vyrobené společně s dětmi, ke kterým se tak pojí společné zážitky. Využijte i charitativních jarmarků, již zmíněného Fler či adventních trhů. Pamatujte, že méně bývá více a nejvíce to platí právě u dekorací. Máte-li doma přes rok až příliš dekorací a památek a toužíte je zredukovat, ale dělá vám problém přílišná citová fixace, ukliďte všechny po dobu Vánoc do sklepa, místo nich dejte ty vánoční a několik nostalgických fotek se všemi, kteří k vám domů přijdou ve svátcích na návštěvu. Až po Vánocích budete chtít dát původní dekorace zpět, lépe tak zjistíte, které tam doopravdy chcete a ke kterým již takový vztah nemáte.

Jídlo
Zkuste co nejvíce surovin sehnat bez plastového obalu - využijte proto bezobalové obchody a e-shopy, farmářské obchody, farmáře, jednodruhové obchody nebo se zkuste s někým domluvit a kupte je ve větším balení. Pokud chcete být striktnější, přizpůsobte recepty surovinám, které se vám podaří sehnat bezobalově. Nechte se tak zlákat zdravějšími variantami vašich oblíbených jídel a vyzkoušet něco nového. Pokud se bojíte, že se vám nová jídla nepovedou, zkuste si je předem a zjistěte, co vám vyhovuje a čím oslníte. Není nutné mít nutně kapra, jehož tradice v ČR nemá ani sto let (začala s ním až Magdalena Dobromila Rettigová), bramborový salát je ještě daleko mladší. Zkuste hlavní jídla nahradit těmi staročeskými, které se v posledních letech dostávají zpět na naše talíře.

Adventní kalendáře
Oblíbenou variantou adventních kalendářů jsou ušité pytlíčky na jednotlivé dny, v nichž najdete zdravé pamlsky, home made drobnosti, citáty, motivační věty či důvody, proč vás má darující rád. Dalšími variantami kalendářů jsou všemožné kapsáře, krabičky, šuplíky, ponožky a jiné schovky s tematikou Vánoc či zimy.

Přáníčka
Přání dejte jen těm, se kterými se neuvidíte osobně. Pokud ale o někom víte, že dostat přání vyloženě potřebuje (většinou to bývají babičky či přátelé v těžké životní situaci), pošlete jim je. Ideální variantou je přáníčko vyrobené z materiálů, které najdete doma, skvěle se na to dají využít vánoční balicí papíry z předešlého roku, odstřižky z barevných papírů, látek, knoflíky, zbytky mašlí a jiné drobnosti, které by se jinak vyhodily. Dále e-pohlednice. Místo přáníčka začíná být v oblibě předat dopis, ve kterém píšete, za co dotyčnému v daném roce děkujete či co pro vás dotyčný znamená.

Inspirace
Nejkvalitnější inspiraci získáte na osobní doporučení – využijte proto nejen setkání se známými, ale i akcí, které jsou zaměřené právě na tvoření či sdílení nápadů. Hodně jí najdete také na sociálních sítích, jako jsou Pinterest, Instagram, You Tube a některé stránky na www.facebook.com. Nejvíce inspirace jsem našla v angličtině, ruštině a asijských jazycích. V češtině se zabývají nápady stránky Čarujeme, Jak si udělat, Creative life, DIY česky.
Pro lepší představu jsem vytvořila album na Pinterestu, odkaz zde.

Komentáře

Oblíbené příspěvky